Головна » В цей день: культурні події 23 вересня – що відбулося

В цей день: культурні події 23 вересня – що відбулося

Сьогодні відзначаємо міжнародний день жестових мов. 

Цей день має на меті підвищити обізнаність про лінгвістичне та культурне різноманіття жестових мов, підкреслюючи важливість рівного доступу до освіти, працевлаштування та послуг для спільноти глухих. Міжнародний день жестових мов, який щорічно відзначається 23 вересня, був заснований ООН у 2017 році для просування визнання та використання жестових мов у всьому світі та для підтримки прав глухих людей і тих, хто покладається на жестову мову для спілкування.

Жестові мови є повноцінними природними мовами, зі своєю граматикою та синтаксисом, якими користуються мільйони глухих людей у всьому світі. Однак багато глухих людей стикаються з бар’єрами на шляху до рівної участі в суспільстві, оскільки жестові мови часто недостатньо визнаються, а послуги, що надаються жестовими мовами, обмежені. Міжнародний день жестових мов закликає до захисту лінгвістичних прав і сприяє включенню жестових мов в освіту, медіа та громадське життя.

В цей день 1872 року народилась українська оперна співачка та педагогиня — Крушельницька Соломія Амвросіївна.

В сучасній українській традиції Соломія Крушельницька входить до переліку найвідоміших жінок давньої та сучасної України. За життя визнавана найвидатнішою співачкою світу. Серед її численних нагород та відзнак, зокрема, звання «Вагнерівська примадонна» XX століття. Співати з Крушельницькою на одній сцені вважали за честь Енріко Карузо, Тітта Руффо та ін. 

Ще під час навчання в консерваторії Соломія Крушельницька отримала запрошення від польського Львівського оперного театру, проте вона прагнула української опери, якої на той час не існувало. Співачка вирішила їхати до Італії, щоб продовжити навчання. На це рішення вплинула знаменита італійська співачка Джемма Беллінчоні, яка в той час гастролювала у Львові. Вона порадила їхати до Італії — продовжувати навчання у визнаних майстрів бельканто.

В цей день 1921 року в Празі вийшов перший номер газети “Громадський вісник” – орган Українського громадського комітету.

23 вересня 1920 року відкрито Вінницьку філію Всенародної бібліотеки України ВУАН.

В цей день свій 85 рік життя відзначає Малець В’ячеслав Михайлович — український дитячий письменник, прозаїк.

Малець В’ячеслав є автором творів “Голубий автобус”, “Білина першого снігу”, “Сновські мости” та багатьох інших книг для дітей. Закінчив філологічний факультет Київського національного університету ім.. Т. Г. Шевченка у 1961 році. Працював у видавництва «Веселка», редактор газети «Літературна Україна», журналу «Барвінок», на Українському радіо.