Головна » В цей день: культурні події 19 жовтня – що відбулося

В цей день: культурні події 19 жовтня – що відбулося

В цей день своє 36-річчя відзначає український письменник. — Маркіян Камиш.

В цей день своє 36-річчя відзначає український письменник. — Маркіян Камиш.

Результатом нелегальних досліджень Чорнобильської зони став роман «Оформляндія». У 2021 вийшло друге видання книги під назвою «Оформляндія. Чормет. Ряска», куди окрім роману увійшли повість «Чормет» і оповідь «Ряска». Ці твори отримали Премію імені Олеся Ульяненка і «Гранослов» відповідно. Автор називає це видання квінтесенцією чорнобильських паломництв у серце пітьми.

Роман «Хазяїн» про Україну «нульових» і «десятих». Екзистенційна драма про екологію і корупцію. Портрет епохи та українського повсякдення на тлі автентики глухого Полісся і неонового кіберпанку київських «спальників». Історія про «абсолютного невдаху». Дослідження ностальгії та травми. Того, як вони призводять до хибних рішень, аутсайдерства і поразок.

19 жовтня 1937 року народився український художник — Безніско Євген Іванович.

Народився 19 жовтня 1937 року у місті Кагарлику Київської області. Після німецько-радянської війни його сім’я переїхала до Самбора, де він у 1950 році закінчив художню студію. Був учнем Миколи Прокопенка. 1955 року закінчив Республіканську художню середню школу імені Тараса Шевченка у Києві, навчався в Олександра Лопухова. Протягом 1958—1964 років навчався на факультеті монументального живопису Львівського інституту прикладного та декоративного мистецтва, де його викладачами були, зокрема, Роман Сельський і Леопольд Левицький. 

Упродовж 1963—1999 років працював на Львівському художньому комбінаті, був головою художньої ради, у 1981—1986 роках обіймав посаду головного художника.

В цей день 1895 року народився Гузь Петро Іванович — кобзар, один із визначних майстрів бандуристів 1-ї половини XX століття, здібний імпровізатор.

У 15-річному віці батько віддав його вчитися до кобзарів. Навчався у Михайла Кравченка. Від 1939 року — у складі ансамблю кобзарів при Київській державній філармонії. В тому ж році його запросили на 1-шу республіканську нараду кобзарів та лірників, під час якої записали на фонографі низку пісень. Гузя зараховано до новоутвореного Державного етнографічного ансамблю кобзарів.

В цей день 1854 року народився український художник та пейзажист — Васильківський Сергій Іванович.

Народився 7 жовтня 1854 року в повітовому місті Ізюм Харківської губернії в сім’ї писаря. Середовище і оточення, в якому зростав майбутній художник на Слобожанщині, було особливо благодатним для формування його творчої особистості. Його дід-чумак, який походив з козацького роду, прищепив молодому Сергієві інтерес до української старовини, а мати — любов до народних пісень і фольклору. 1861 року батьки Сергія переїхали до Харкова, головного культурного центру Слобожанщини. Перші навички в мистецтві Васильківський одержав у Харківській гімназії від учня Карла Брюллова. 

Типовий сюжет Васильківського — озброєний козак-вершник в степу або група козаків на сторожі, в кінному поході чи на відпочинку «Козачий пікет».