Головна » Виставка “Кола Сільваші”: як художник трансформував простір і сприйняття часу

Виставка “Кола Сільваші”: як художник трансформував простір і сприйняття часу

З 13 вересня по 27 жовтня 2024 року Український музей сучасного мистецтва (UMCA) спільно з Національним центром “Український дім” презентують масштабний виставковий проєкт “Кола Сільваші”.

Ця виставка присвячена творчій спадщині одного з найвизначніших українських художників другої половини XX — початку XXI століття — Тіберія Сільваші.

Як інформує Культура Оболоні, про це повідомляє UMCA.

Ця виставка стане першою масштабною музейною ретроспективою митця, що охопить різні етапи його творчості, дозволяючи відвідувачам ознайомитися з багатогранними мистецькими практиками художника. 

Виставка висвітлює різні контексти та медіуми, з якими працював художник, включаючи проєкти, які були або змінені, або не були реалізовані. Одним із ключових аспектів експозиції є відображення шляху Сільваші через його роботу з простором, кольором, формою та концепцією часу.

З 13 вересня по 27 жовтня 2024 року Український музей сучасного мистецтва (UMCA) спільно з Національним центром "Український дім" презентують масштабний виставковий проєкт "Кола Сільваші".

Виставковий проєкт розгорнеться на всіх п’яти поверхах “Українського дому” і представить роботи 86 митців — від класиків світового мистецтва до сучасних українських художників.

Кураторську команду проєкту очолюють Лідія Аполлонова, Ольга Балашова, Анна-Марія Кучеренко, Борис Філоненко та Ярослав Футимський. Їх концепція полягає в тому, щоб показати Тіберія Сільваші не лише як художника, але і як ключову фігуру українського сучасного мистецтва. 

Творчість Сільваші, його тексти, колективні проєкти й співпраця з іншими художниками мали великий вплив на розвиток української мистецької сцени.

У тексті до виставки куратори наголошують, що Сільваші — це не лише живописець, але й теоретик та куратор. Він об’єднав три покоління українських художників.

З 13 вересня по 27 жовтня 2024 року Український музей сучасного мистецтва (UMCA) спільно з Національним центром "Український дім" презентують масштабний виставковий проєкт "Кола Сільваші".

Зараз, коли ми як ніколи потребуємо опори на власну культуру, життєво необхідно дати змогу українцям познайомитися з практикою Тіберія Сільваші й з ним самим“, — зазначає Ольга Балашова, голова правління Українського музею сучасного мистецтва. Вона підкреслює важливість цієї виставки як частини процесу відновлення та розвитку української культурної ідентичності в умовах сучасних викликів.

З 13 вересня по 27 жовтня 2024 року Український музей сучасного мистецтва (UMCA) спільно з Національним центром "Український дім" презентують масштабний виставковий проєкт "Кола Сільваші".

“Кола Сільваші” — це другий великий виставковий проєкт Українського музею сучасного мистецтва / UMCA, створений у партнерстві з Національним центром “Український дім”. Перша виставка “Ти як?” проходила влітку 2023 року та висвітлювала теми, пов’язані з повномасштабним вторгненням. Тоді музей презентував великий корпус робіт митців, що були створені від 23 лютого 2022 року.

Тіберій Сільваші — один із найвпливовіших і активних сучасних українських митців. Художник, що працює в жанрі нефігуративного живопису.

Нефігуративний живопис — це напрям у мистецтві, який відмовляється від зображення реальних об’єктів, фігур чи сцен і зосереджується на абстрактних формах, кольорах, лініях і текстурах.

Основна його мета — передати емоції, ідеї або враження без використання традиційного фігуративного зображення, що робить акцент на внутрішньому змісті твору, а не на його зовнішній реалістичності.

В екзистенціальній одинокості людини у світі, мистецтво залишається єдиною можливістю встановити гармонію. В такі моменти буття розкривається, як істина. І мистецтво стає інструментом запису істини. А виставка — її презентацією“, — зазначає сам художник, підкреслюючи важливість мистецтва як форми істинного вираження.