Головна » В цей день: визначні події культури

В цей день: визначні події культури

В цей день 1970 року помер видатний український письменник, журналіст, педагог та публіцист – Василь Сухомлинський.

Василь Олександрович Сухомлинський написав 48 монографій, понад 600 статей, 1500 оповідань і казок для дітей. Творчий доробок Василя Сухомлинського переконливо доводить про багатогранність його педагогічних поглядів і про загальну цілісність його педагогічного мислення.

В цей день ми відзначаємо 213 річницю від дня народження українського поета та прозаїка – Вагилевича Івана.

З 1835 року і до кінця життя Вагилевич виступав переважно як учений, публікуючи свої фольклорно-етнографічні та історичні дослідження. Його роботи з’являлися в руських (українських), чеських і польських виданнях, таких як «Русалка Дністровая», «Часопис чеського музею», «Варшавська бібліотека», «Бібліотека Оссолінських», «Родинне коло» та інших місцевих періодичних виданнях.

В цей день 1831 року вийшла друком перша частина «Вечорів на хуторі біля Диканьки» українського письменника Миколи Гоголя.

Книга «Вечори на хуторі біля Диканьки» складається з двох томів. Перший вийшов 1831 року, другий — 1832. Розповіді «Вечорів» Гоголь писав у 1829—1832 роках. За сюжетом, — розповіді книги нібито зібрав і видав «пасічник Рудий Панько».

Сьогодні свій 78 рік життя відзначає Крим Анатолій Ісакович – письменник, драматург та сценарист.

Анатолій Крим народився 2 вересня 1946 року у Вінниці. В 1974 році закінчив Літературний інститут імені Горького. Працював на Чернівецькій студії телебачення. З 1979 року є членом Спілки письменників.

В цей день своє 60-річчя відзначає український письменник, фотохудожник, історик та публіцист – Гаврилюк Юрій Іванович.

Юрій Гаврилюк є автором досліджень з історії Підляшшя та його зв’язків з Україною. Співпрацював з редакціями українських і польських періодичних видань. З 1990-х років публікується в українських періодичних виданнях, зокрема часописах: «Пам’ятки України», «Старожитності», «Краєзнавство», «Бористен» та ін.

В цей день свій 57 рік життя відзначає Ступка Остап Богданович – український актор та телеведучий.

Працював на телебаченні ведучим шоу-програми «Перший мільйон» — українська версія проєкту «Хто хоче стати мільйонером?». Зіграв роль командира загону УПА у стрічці «Ми з майбутнього 2», що викликало негативні відгуки телекритиків. Міністерство культури й туризму України не рекомендувало фільм до показу в Україні через його провокаційний зміст і розпалювання міжнаціональної ворожнечі. 

В цей день 1967 року помер український письменник, поет, прозаїк та драматург – Марфієвич Микола Іванович.

У творах Марфієвич розповідав про побачене на війні. Популярною стала його «Похідна пісня», написана на мотив «Марсельєзи», з якою 3 листопада 1918 року пройшли вулицями Чернівців учасники Буковинського віча.