Головна » В цей день: культурні дати 9 серпня – що відбулося

В цей день: культурні дати 9 серпня – що відбулося

В цей день народився Чеповецький Юхим Петрович.

Він був прозаїком, поетом, драматургом та сценаристом.

Юхим Чеповецький з відзнакою закінчив дитячий сад і вступив у школу, яку закінчив, борючись з нею всіма засобами перехідного віку, в 1937 році. У цьому ж році вступив до Педагогічного інституту. У ньому він з інтересом займався педагогікою і психологією, а потім вчителював, писав і друкувався в молодіжній пресі.

Сьогодні свій день народження відзначає Пономарьов Валерій Олександрович – український співак

Змалку мати помітила в сина співочий талант. Але батьки не могли знайти гроші на музичну школу, а перше фортепіано Олександр отримав, коли вже закінчував восьмий клас. Протягом усього дитинства співав у дворі під гітару. В 12-річному віці з’явилася пісня «Святая Анна», яку співав під вікнами однокласниці, яка подобалася

В цей день 9 серпня народився перекладач, фотограф, член молодіжної організації ОУН та політичний в’язень Євген Степанович Грицяк.

Перед початком Другої світової війни закінчив Стецівську неповну середню школу, а в період німецької окупації був студентом середньої торгової школи м. Снятина. Саме тоді, юнаком 16-17 років, став членом Молодіжної мережі ОУН.

У липні 1944 мобілізований, служив солдатом 4-го Українського фронту у боях поранений, нагороджений медаллю «За Відвагу».

В цей ми відзначаємо 117 річницю з дня народження Пантелеймона Петровича Гудзенка.

Український архівіст, археограф та історик став автором понад 100 праць з історії України новітнього періоду та археографії. Протягом тридцяти років очолював роботу в Інституті історії АН УРСР з підготовки й видання збірників архівних документів і матеріалів.

В цей день народився Данилейко Володимир Григорович – культуролог, народознавець, фольклорист, літератор та мистецтвознавець. 

Данилейко – діяльна постать у сучасній національній культурі України.

Він організовував ватаги колядників у Києві, Львові, Полтаві, впровадив обжинки в Україні, свято Купала на Черкащині та був ініціатором гурту «Гомін» (Київ, 1970 – 1971).

Сьогодні минає 201 рік із дня народження поета та перекладача Навроцького Олександра Олександровича. 

Навроцький писав поетичні твори, переважно на історичну тематику. Здійснив драматичне перероблення поеми Т. Г. Шевченка «Сотник».

Перекладав українською мовою світову класику, зокрема «Іліаду» та «Одіссею» Гомера, «Витязя в тигровій шкурі» Ш. Руставелі та багато інших.