Головна » В цей день: культурні події 21 жовтня – що відбулося

В цей день: культурні події 21 жовтня – що відбулося

21 жовтня 1964 року помер Верьовка Григорій Гурійович — український композитор і хоровий диригент.

21 жовтня 1964 року помер Верьовка Григорій Гурійович — український композитор і хоровий диригент.

Верьовка, як композитор працював переважно в царині хорової масової пісні, займався обробками народних пісень. Твори Верьовки широко популярні, багато які з них стали істинно народними. Ним написані пісні, присвячені своєму народу, рідній землі, зокрема: «Ой, як стало зелено», «Ой чого ти земле, молодіти стала» та інші. А також жартівливі пісні, з них українська народна пісня «І шумить, і гуде». 

Серед творів великої форми кантата «Ми ковалі своєї долі» на слова поета Павла Тичини.

Верьовка створив також обробки пісень російських повстанців-комуністів: «Вперед, народе, йди», «Карманьйола» та інші, а також обробки українських народних пісень: «І шумить, і гуде», «Ой чого ти, земле, молодіти стала».

Народний хор рік від року вдосконалював майстерність. У кожній з країн, де проходили виступи, хор співав українські пісні.

В цей день 1990 року помер Підсуха Олександр Миколайович — український поет, прозаїк, драматург, перекладач та громадський діяч.

Ще у студентські роки Підсуха пробує своє перо. Перша поетична збірка «Солдати миру» вийшла друком у 1948 році. Тут найповніше виписано образ воїна-визволителя. З’являються книги «Життя за нас» (1950), «Слово про наших друзів» (1951).

У 1950 — 60-ті роки відкривається Підсуха читачам, як прозаїк. Поряд із ліричними збірками «Героїка», «Іду на клич», «Краплини», «Розповень» з’являється перша книжка прози «Віч-на-віч. Найпомітніше досягнення поета того періоду — віршований роман «Поліська трилогія».

В цей день свій 42 рік життя відзначає Горова Ольга Вадимівна — українська письменниця, що пише в жанрі сучасного любовного роману з елементами екшену, драми, криміналу, часом фентезі.

Народилася 21 жовтня 1982 року в Запоріжжі. У 2005 закінчила Запорізький державний медичний університет. Проживає в Києві та є авторкою більше, ніж 50 романів.

В цей день своє 53-річчя відзначає Глінін Денис Володимирович — український музикант. Ударник рок-гурту «Океан Ельзи».

Поряд зі Святославом Вакарчуком є одним з 2 людей, що грають в ОЕ ще з часу заснування гурту в 1994 році.

Коли у 2004 році учасники «Океана» Дмитро Шуров і Юрій Хусточка перейшли до гурту «Esthetic Education», допоміг колегам записати дебютний альбом — «Face Reading». На знак вдячності обличчя Дениса Глініна було зображене на обкладинці платівки разом з обличчями інших 3 учасників гурту.

В цей день своє 68-річчя відзначає Гуменецька Олександра Григорівна — українська театральна акторка.

1976 — закінчила театральну студію підготовки акторських кадрів при Львівському українському драматичному театрі ім. М. Заньковецької (викладачі Сергій Данченко, Любов Каганова, Юрій Єременко).

Працює в Національному академічному українському драматичному театрі імені Марії Заньковецької.