Головна » В цей день: культурні події 6 жовтня – що відбулося

В цей день: культурні події 6 жовтня – що відбулося

В цей день ми відзначаємо День працівника освіти.

В цей день ми відзначаємо День працівника освіти.

Свято День вчителя в Україні – День працівників освіти, відзначається у першу неділю жовтня. Встановлено Указом Президента України в 1994 році. Святкування і привітання вчителів на День вчителя проводяться напередодні у всіх освітніх установах країни.

Сьогодні в незалежній Україні майже 860 тисяч педагогів, вихователів, майстрів виробничого навчання, науково-педагогічних працівників і управлінців. Вони навчають і виховують понад мільйон дошкільнят, навчають понад п’ять мільйонів школярів та викладають майбутню спеціальність майже трьом мільйонам студентів країни.

6 жовтня 1877 року народився український художник, живописець та графік — Бурячок Іван Мартинович.

Народився 6 жовтня 1877 року в селі Лозувата (нині Липовецького району Вінницької області України). Первісну художню освіту отримав в Київській рисувальній школі М. Мурашка. Закінчив Краківську академію мистецтв. Оформив ілюстрації до поеми «Енеїда» Котляревського та байок Глібова.

В 1922–1923 роках — художник Українського драматичного театру ім. М. Заньковецької в Києві. Займався книжковою графікою, писав портрети і пейзажі. У 1922 році оформив виставу «Гайдамаки» за інсценізацією Леся Курбаса. Також писав карикатури за мотивами творів Шевченка («Од молдаванина до фина на всіх язиках все мовчить … бо благоденствує»).

Роботи зберігаються в Національному художньому музеї України, Державному музеї Т. Шевченка, художніх музеях України та приватних зібраннях.

В цей день 1881 року народився Кочерга Іван Антонович — український письменник-драматург.

1925 році Кочерга завершує роботу над п’єсою «Фея гіркого мигдалю». У 1927 році — пише нову п’єсу «Алмазне жорно». 1928 року — кілька п’єс, безпосередньо пов’язаних тематикою і проблематикою з тогочасною дійсністю.

В цей період І. Кочерга з посади ревізора житомирської робсельінспекції переходить працювати літредактором у міську газету «Робітник», а згодом — у «Радянську Волинь».

Він пише комедію «Натура і культура», драму-феєрію «Марко в пеклі» і низку так званих «кооперативних» п’єс, типових для 20-х років агіток. Вистава «Марко в пеклі» в харківському Червонозаводському театрі мала успіх, але до самої п’єси рецензенти поставилися стримано. В 1929 р. у Житомирі відбулися гастролі Другої державної української опери Правобережжя, театру української Музкомедії та драми під керівництвом Д. Гайдамаки та інших колективів і окремих виконавців. І. Кочерга, який в попередні роки лише зрідка виступав у пресі, активізує свою критичну діяльність. З 14 липня по 9 серпня 1929 р. він друкує в газеті «Робітник» 11 лаконічних, але глибокозмістовних рецензій на вистави театру української опери — це чи не більше, ніж за всі 1922—1928 роки.