Головна » В цей день: культурні події 17 вересня – що відбулося

В цей день: культурні події 17 вересня – що відбулося

В цей день 1864 року народився Коцюбинський Михайло Михайлович — видатний український письменник, громадський діяч та голова «Просвіти» в Чернігові.

В цей день 1864 року народився Коцюбинський Михайло Михайлович — видатний український письменник, громадський діяч та голова «Просвіти» в Чернігові.

Творчість Коцюбинського завжди була предметом суперечок літературних критиків. Деякі дослідники про модернізм Михайла Коцюбинського говорять обережно, називаючи його імпресіоністом у літературі. 

 

Сучасник письменника, критик Сергій Єфремов так сказав про нього: «Людина культурна, до найменших подробиць, європеєць з голови до п’ят … був справжнім аристократом Духа без жодного силування з свого боку…». 

 

Важливим моментом світоглядно-письменницької еволюції Коцюбинського було оповідання «Лялечка». У ньому він постає визначним майстром психологічного аналізу. Зосередження уваги на психологічних колізіях стає визначальною рисою творчості Коцюбинського.

 

17 вересня 1989 року відбувся перший фестиваль «Червона Рута» в місті Чернівці.

 

Фестиваль «Червона рута» — регулярний всеукраїнський молодіжний фестиваль сучасної пісні та популярної музики, що з 1989 року проводиться раз на два роки. У парні роки проводяться обласні відбіркові конкурси в кожній, без винятку, області України. У непарні роки — підготовка та проведення фінальних змагань фестивалю. 

 

Конкурси проводяться у шести жанрах: український автентичний фольклор, популярна, танцювальна, акустична, експериментальна та рок-музика. Між відбірковими та фінальними конкурсами постійно діє мистецька Школа-майстерня фестивалю. Фестиваль названо на честь відомої однойменної пісні Володимира Івасюка.

 

В цей день 1853 року народився український письменник, публіцист та громадський діяч — Павлик Михайло Іванович.

 

Перший поетичний твір Михайла Павлика «Прийди, весно!», написаний на початку 1873 року, покладений на ноти Віктором Матюком, став популярною піснею, яку виконували на Галичині. У журналі «Друг» 1874 року М. Павлик надрукував вірші «Не забудь», «Влюблена», «Судьба», «В Карпатах» та ін.

В цей день 1940 року помер Саксаганський Панас Карпович — український актор, режисер, драматург і педагог школи Марка Кропивницького, один з корифеїв українського побутового театру.

Професійне творче життя розпочав 1883 року на сцені Миколаївського театру під керівництвом Марка Кропивницького та Михайла Старицького, виконавши роль Возного у «Наталці Полтавці». З 1885 року — у трупі Марка Кропивницького, з 1888 року — у брата Миколи (Садовського), у 1890–1898 та 1905–1909 рр. очолював «Товариство русько-малоросійских артистів».

Сьогодні свій 44 рік життя відзначає український кінорежисер, сценарист та продюсер — Любомир Левицький.

У 2013 році в український прокат вийшов перший повнометражний російськомовний фільм Левицького «Ломбард». У тому ж 2013 році — також другий повнометражний україномовний фільм режисера «Тіні незабутих предків». Фільм «Тіні незабутих предків» став справжнім хітом, мав значний фінансовий успіх і зумів окупити свій кошторис в кінопрокаті. Проте творці вважали, що через початок Євромайдану наприкінці 2013 року стрічка все ж не встигла добрати всю можливу кінопрокатну касу.