Головна » День українського кіно: від чорно-білих стрічок до міжнародних успіхів

День українського кіно: від чорно-білих стрічок до міжнародних успіхів

В Україні 14 вересня відзначають професійне свято працівників кінематографії - День українського кіно.

В Україні 14 вересня відзначають професійне свято працівників кінематографії – День українського кіно.

Як передає Культура Оболоні, про це йдеться у дописі Державного агентства України з питань кіно у Фейсбуці.

Сьогодні ми відзначаємо не лише професійне свято – День українського кіно, а й звертаємо увагу на надзвичайний шлях, який воно пройшло. Від перших чорно-білих стрічок до сучасних масштабних проєктів, наш кінематограф завжди був дзеркалом часу, втілюючи в собі найважливіші події та настрої нашого суспільства“, – зазначили в Держкіно.

Найбільшими досягненнями українського кіно на міжнародних кінофестивалях були нагороди фільму «Тіні забутих предків» Сергія Параджанова. Фільм отримав відзнаки на фестивалі в Мар-дель-Плата та інших у 1965 році. А також «Золотий голуб» кінофестивалю в Лейпцизі за фільм «Мова тварин» Фєлікса Соболєва та Приз FIPRESCI фільму «Лебедине озеро. Зона» Юрія Іллєнко в Каннах; спеціальний приз журі за найкращий повнометражний документальний фільм Амстердамського кінофестивалю фільму «Українські шерифи» Романа Бондарчука участь фільмів Сергія Лозниці в Офіційному конкурсі Каннського кінофестивалю. 

Після прийняття закону про обов’язкове дублювання фільмів українською мовою 2006 року, в Україні стали з’являтися студії дублювання найвищого рівня. 

В агентстві наголосили: “Українське кіно — це не просто мистецтво, це наша національна гордість. Воно відображає нашу ідентичність, наші цінності та нашу культуру. Наші фільми є невід’ємною частиною світового кінематографу“.

Режисери, сценаристи, актори, продюсери, оператори та всі, хто працює на знімальних майданчиках і за його межами — завдяки вам українське кіно розвивається і процвітає.

Ви створюєте історії, які знаходять відгук у серцях глядачів не лише в Україні, а й далеко за її межами“, – зауважили у Держкіно.

Як підкреслили в агентстві, “українське кіно – голос нашої нації, що бореться за свою свободу і незалежність”.