Головна » В цей день: Події культурного світу

В цей день: Події культурного світу

Сьогодні свій 62 рік життя відзначає український поет, прозаїк – Іздрик Юрій Романович.

В цей день 1925 відбулася прем’єра фільму Чарлі Чапліна «Золота лихоманка».

«Золота лихоманка» — це німа пригодницька комедія, поставлена Чарлі Чапліном, який також виступив автором сценарію, продюсером, композитором та зіграв одну з головних ролей. На один знімальний день комедії спеціально найняли 2500 бродяг, які зіграли золотошукачів.

Також цікавим фактом є те, що Чарлі Чаплін 27 разів перемонтував стрічку, до того як дійти остаточного варіанту.

Сьогодні свій 62 рік життя відзначає український поет, прозаїк – Іздрик Юрій Романович.

Перші твори письменника з’явилися друком у самвидавних випусках журналів «Четвер» та «Відрижка». В останньому надруковані перші вірші. У «Четверзі» були опубліковані цикли оповідань «Остання війна» та поетичний цикл «Десять віршів про Батьківщину». Після появи перших творів дехто з критиків вважав, що «Іздрик — це фікція, псевдонім Андруховича». Згодом Юрій Іздрик проявив себе як неординарний митець, і ні про який плагіат вже не йшлося.

В цей день 16 серпня 1978 року народилась Адріана Галецька – українська художниця та поетеса. 

Галецька народилася в місті Новояворівськ Львівської області. З березня 2013 року виставляє роботи на міжнародних виставках в професійній категорії «Профі». Переможниця міжнародних та вітчизняних виставок сучасного мистецтва. До прикладу, VII міжнародна виставка сучасного мистецтва «Український тиждень мистецтв» у Києві, «Дні української культури в Туреччині» та інші.

16 серпня відзначаємо 10 років з дня смерті Нестайка Всеволода Зіновійовича – українського прозаїка та дитячого письменника.

П’ятдесятирічний шлях у дитячій літературі засвідчив виданням близько сорока книжок оповідань, казок, повістей і п’єс. Перше оповідання для дітей Всеволод Нестайко надрукував у журналі «Барвінок» у 24 роки. Також друкувався у «Піонерії». Перша книжка «Шурка і Шурко» побачила світ у 1956 році. За його повістями та оповіданнями поставлено короткометражну стрічку «Тореадори з Васюківки», фільми «Одиниця з обманом», «Чудеса в Гарбузянах».

В цей день 1933 року народився Романишин Михайло Миколайович – український художник та член Спілки художників України.

Народився 16 серпня 1933 року у селищі Великий Березний на Закарпатті. У 1953 році закінчив Ужгородське училище прикладного мистецтва. З кінця 1980-х років очолював Національний художній музей України.

Сьогодні своє 66-річчя відзначає Мадонна Луїза Вероніка Чикконе – американська співачка, танцівниця, кіноакторка, продюсерка та режисерка. 

4 серпня 2012 року Мадонна виступила у Києві. Концерт відвідали 31 022 глядачів і глядачок. З початком повномасштабного російського вторгнення підтримала Україну й засудила дії російського президента. На своїй сторінці в Instagram розмістила відео бомбардувань мирних міст України, щоб показати світу наслідки тиранії путіна.

9 травня співачка повідомила у Twitter, що разом з цифровим художником Beeple готують NFT-роботу «Mother Of Creation», кошти від продажу з яких підуть фундації Голоси дітей. Остання працює з 2015 року над наданням допомоги жінкам та дітям, що постраждали від війни в Україні.