Головна » В цей день: культурні події 14 серпня – що відбулося

В цей день: культурні події 14 серпня – що відбулося

Сьогодні свій день народження відзначає американська акторка з українським корінням – Міла Куніс. 

Сьогодні своє 90-річчя відзначає театральний режисер та заслужений діяч мистецтв України з 1969 року – Гіляровський Михайло Васильович.

Після здобуття мистецької освіти Гіляровський працював у театрах Чернігова, Ніжина, Дрогобича, Львова та Києва. У 1989 році організував і очолив драматичний колектив «Блакитна троянда» при Українському фонді культури у Києві.

В цей день відзначаємо 132-річчя з дня народження Липківського Івана Васильовича – українського художника та представника школи «бойчукістів».

1927 року намалював «Портрет селянина», котрий з успіхом експонувався на I Всеукраїнській виставці АРМУ в Харкові. З початком репресій серед української інтелігенції завідувача навчально-художніх підручних матеріалів художнього інституту Івана Липківського звільнили. А 13 липня 1937 року розстріляли у Києві.

14 серпня відзначаємо 56 років з дня смерті Хоменка Івана Євтихійовича – українського поета та члена Спілки письменників України.

Іван Хоменко почав друкувати вірші в 1943 році у фронтових газетах. Після закінчення війни повністю присвятив себе літературній діяльності. Творчість поета пронизана мотивами любові до рідного краю та переживаннями за його трагічне минуле. З-під пера поета виходить ряд збірок: «Дуби не хиляться», «Горицвіт», «Солов’їні світанки», «Правда не вмирає» та багато інших.

В цей день ми відзначаємо 133 річницю з дня народження українського художника та мистецтвознавця – Анастазієвського Миколи.

Анастазієвський брав активну участь у мистецькому житті Західної України. У його  творчості переважають побутові сюжети, натюрморти, різдвяні та великодні поштові листівки. Серед творів Миколи Анастазієвського: «Кам’янець-Подільський. Твердиня», «Портрет Катрі Гриневич» та інші.

Сьогодні відзначаємо 36 роковини Грицей Оксани Йосипівни – української художниці, майстерки художнього різьблення і випалювання по дереву.

Серед найкращих робіт Оксани Грицей є шкатулка з портретом Тараса Шевченка, яка зберігається в Центральному Будинку Народної творчості в Києві. Також портрет Лесі Українки в Луцькому музеї поетеси та портрет Марка Черемшини для літературно-меморіального музею в Снятині. 

Зараз її роботи зберігаються в провідних музеях України, в приватних збірках шанувальників мистецтва Куби, Канади, США, Польщі, Індії, Німеччини та інших країн.

В цей день відзначаємо 89 річницю з дня народження українського художника та Лауреата Луганської обласної премії – Лихоносова Володимира Васильовича.

Працював у галузі станкової та книжкової графіки, станкового живопису у реалістичному стилі з елементами імпресіонізму. Серед робіт Лихоносова є «Луганщина», «Солов’їні далі», «Сонячний день» та ще багато інших.

14 серпня 2010 року помер заслужений художник України – Кецало Зеновій Євстахович.

Творчий доробок Кецала становить понад 1000 картин. Від 1990 — заслужений художник України, згодом у 1995 — народний художник України.

Сьогодні свій день народження відзначає американська акторка з українським корінням – Міла Куніс. 

Народилася 14 серпня 1983 в Чернівцях у єврейській родині. Акторську кар’єру почала з 1994 року, знявшись у рекламних роликах. Того ж року дебютувала в кіно в епізоді мильної опери «Дні нашого життя». Однак її проривом у кар’єрі стала роль у фільмі «В прольоті». 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *