Головна » В цей день: культурні події 13 серпня

В цей день: культурні події 13 серпня

13 серпня ми відзначаємо 102 роки з дня народження українського письменника та представника українського модернізму – Лимана Леоніда.

Сьогодні своє 60-річчя відзначає український письменник, прозаїк та есеїст – Процюк Степан Васильович. 

Почав Степан Процюк свою літературну діяльність як поет у ранніх 1990-их роках, був співзасновником і членом літгурту «Нова деґенерація». У кінці 1990-их років перейшов до написання прозових творів та есеїстики. У 2002 році вийшов перший роман Процюка «Інфекція», який був номінований на Шевченківську премію і є одним із найвідоміших творів Процюка.

В цей день 51 рік тому народилась акторка театру, телеакторка та директорка-художня керівниця театру драми й комедії на Лівому березі Дніпра – Жураківська Олеся Вікторівна.

Нині Жураківська грає у двох виставах – «Корсиканка», яка відбувається на сцені театру вже понад 20 років та моновистава «Усі найкращі речі».

Багаторазова номінантка та переможниця театральних та кінопремій. За фільм «Донбас» була номінована на Національну премію кінокритиків «Кіноколо» у номінації «Найкраща акторка». У 2021 році була нагороджена Орденом княгині Ольги III ступеня та Мистецькою премією «Київ» імені Амвросія Бучми за роботи «Схід-Захід» та «Усі найкращі речі».

Сьогодні відзначаємо 95-річчя з дня народження українського письменника та лауреата літературних премій – Кравчука Миколи Івановича.

З дитинства Кравчук почав писати вірші, потім оповідання «Чорнобривці» та повість. Писав новели, близькі за побудовою до поезії в прозі. Намагався у творах глибоко проникати у психологію людини.

Окремі його твори перекладено болгарською, польською, російською, серболужицькою, словацькою, угорською та чеською мовами. 

В цей день своє 45-річчя відзначає Катерина Бужинська – українська естрадна співачка.

У 2000 році успішно закінчує Київське вище музичне училище та отримує диплом бакалавра за спеціальністю «артист естради». У 2001 році Бужинська стає першою представницею незалежної України на фестивалі в Сан-Ремо, де виконує пісню «Україна».

13 серпня відзначаємо 125 років з моменту заснування Національного музею історії України.

Музей засновано у 1899 році як музей старожитностей та мистецтв. Він є одним з провідних музеїв країни за кількістю та значенням колекцій. У ньому зібрано понад 700 тис. експонатів різних категорій. 

В цей день відзначаємо 88 роковини українського письменника, та мовознавця – Діхтяря Олекси Івановича.

З 1906 року Діхтяр виступає як поет. Друкується в періодичних виданнях: «Рідний край», «Маяк» та ін. У 1917 році його вірші вийшли окремою збіркою під назвою «Десять років».

Сьогодні своє 83-річчя відзначає Турчин Ніна Іванівна – українська художниця та майстриня петриківського розпису.

Брала участь у багатьох виставках, зокрема мала одну персональну виставку у 2016 році в Дніпропетровському художньому музеї.

13 серпня ми відзначаємо 102 роки з дня народження українського письменника та представника українського модернізму – Лимана Леоніда.

Лиман був мовним редактором в газеті «Українські вісті», публікувався в «Альманасі МУРу» та ін. Публікувався в газетах «Український Прометей», «Українська літературна газета», «Українські вісті» та в журналі «Сучасність».