Головна » В цей день: культурні події 17 жовтня – що відбулося

В цей день: культурні події 17 жовтня – що відбулося

В цей день своє 50-річчя відзначає Слабошпицький Мирослав Михайлович — український кінорежисер.

В цей день своє 50-річчя відзначає Слабошпицький Мирослав Михайлович — український кінорежисер.

Народився в Києві 17 жовтня 1974 в сім’ї українського письменника та літературознавця Михайла Федотовича Слабошпицького. Відразу після народження родина переїхала у Львів і там Слабошпицький прожив до 1982 року. У 1982 році родина переїхала назад в Київ, де Слабошпицький закінчив середню школу, а згодом й університет – Київський національний університет театру, кіно і телебачення імені Івана Карпенка-Карого за фахом «режисер кіно і телебачення».

Після закінчення університету працював у Києві репортером кримінальної хроніки, писав сценарії для кіно та телебачення. Один із них, написаний у співавторстві з Олегом Ремпінським  — «Чорнобильський Робінзон» — у 2001 став дипломантом першого Всеукраїнського конкурсу сценаріїв «Коронація слова».

Своє 37-річчя сьогодні відзначає Рябченко Степан Васильович — український художник.

Степан Рябченко використовує цифрові інструменти для створення своїх художніх робіт і проєктів. Комбінуючи фігуративну та абстрактну футуристичну мову, він створює великоформатні цифрові принти та комп’ютерну анімацію, які є «фрагментами» сконструйованого ним віртуального Всесвіту. Часто предметом зображення стають вигадані рослини й тварини — сюрреалістичного вигляду форми життя, які існують за законами світу, створеного для них художником. Віртуальні ландшафти, в яких Рябченко розгортає історії своїх героїв — самодостатня багатовимірна цифрова реальність. 

В цей день свій 44 рік життя відзначає Собчук Олег Миколайович — український рок-музикант, засновник і фронтмен рок-гурту СКАЙ.

З 10 років Олег захоплюється музикою, вчиться грати на гітарі брата. Він не має професійної музичної освіти, всьому вчиться сам.

2001 року заснував гурт «С. К. А. Й.», свій перший виступ з гуртом Олег провів 14 лютого 2001 року в ПК ім. Довженка у Тернополі.

Усі тексти Олег пише сам (крім пісні «Не йди»). 2005 року під час виступів у проєкті «Молода кров» на М1 молодих музикантів помітив Едуард Клим і запропонував підписати контракт з Lavina Music.

В цей день 1936 року помер Драч Іван Федорович — український поет, перекладач, кіносценарист та драматург.

Творчий шлях розпочав у період «хрущовської відлиги». Дебютував 1961 року, коли київська «Літературна газета» опублікувала його поему-трагедію «Ніж у сонці».

17 жовтня 1933 року народився Кушніренко Андрій Миколайович — український хоровий диригент, композитор, фольклорист та педагог.

В цей день своє 87-річчя відзначає Суржина Нонна Андріївна — українська оперна співачка.

Сьогодні своє 57-річчя відзначає Мамчур Світлана Анатоліївна — українська оперна співачка та Народна артистка України.