Головна » В цей день: культурні події 16 жовтня – що відбулося

В цей день: культурні події 16 жовтня – що відбулося

В цей день 1918 року народився український поет, прозаїк, драматург та перекладач — Підсуха Олександр Миколайович.

В цей день 1918 року народився український поет, прозаїк, драматург та перекладач — Підсуха Олександр Миколайович.

Ще у студентські роки Підсуха пробує своє перо. Перша поетична збірка «Солдати миру» вийшла друком у 1948 році. Тут найповніше виписано образ воїна-визволителя. З’являються книги «Життя за нас», «Слово про наших друзів».

У 1950 — 60-ті роки відкривається Підсуха читачам як прозаїк. Поряд із ліричними збірками «Героїка», «Іду на клич», «Краплини», «Розповень» (1969) з’являється перша книжка прози «Віч-на-віч. Невигадані історії» (1962). Найпомітніше досягнення поета того періоду — віршований роман «Поліська трилогія» (1962).

З кінця 1962 року за рекомендацією Спілки письменників Підсуха відряджається як стипендіат ЮНЕСКО до Канади, Великої Британії, Франції, США. Наслідком подорожі за океан став цикл поезій «Канадський зошит», який ліг в основу збірки «Материн заповіт» (1964).

Поема «Материн заповіт» (1962) ввійшла до однойменної збірки, що побачила світ в 1964 році, стала одним з найкращих творів в ліро-епічному жанрі. Вона заснована на автобіографічному матеріалі.

16 жовтня 1936 року помер Бордуляк Тимотей Гнатович — український письменник, просвітянський та громадський діяч.

Літературну діяльність розпочав у 1887 році, коли віддав декілька своїх творів із зошита «Carmina» професорові Григорію Цеглинському, редакторові журналу «Зоря». Професор надрукував у часописі лише вірш «Русалка», решту відкинув. Також перекладав українською мовою твори Гейне, Тургенєва, Достоєвського тощо. Згодом виступив з власними новелами та оповіданнями. 1899 року у Львові вийшла збірка оповідань письменника «Ближні». Іван Франко переклав польською мовою «Дай, Боже, здоровля корові» і опублікував у журналі «Tydzień». 

Письменник опублікував у періодичних виданнях ще сім творів («Жура», «Передновок», «Прохор Чиж» та ін.). Збірки оповідань Т. Бордуляка виходили друком частіше на Сході України — Києві, Полтаві, Харкові, Черкасах. 

Творчість Тимотея Бордуляка сповнена гуманізму, любові та пошани до людей, у ній правдиво показано важкі умови життя сільської бідноти та високі моральні якості простих людей.

Творчість Бордуляка високо цінували Іван Франко, Павло Грабовський, Осип Маковей, Леся Українка.

В цей день 1919 року народився Безхутрий Микола Микитович — український мистецтвознавець і письменник.

Працював в галузі мистецтвознавства та художньої критики. Досліджував шляхи розвитку образотворчого мистецтва на Слобожанщині, переважно пейзажний живопис харківської школи. 

16 жовтня 1924 року народилась Грачова Алла Олексіївна — українська художниця, режисерка-мультиплікаторка, сценаристка. Заслужена діячка мистецтв України.

1966 року — режисерський дебют, режисер-постановник мультфільму «Ведмедик і той, що живе в річці». Мультфільм отримав в 1967 році гран-прі «Золота туфелька» на II міжнародному фестивалі дитячих фільмів.