Головна » В цей день свій 51 рік життя відзначає Гудімов Павло Володимирович — український музикант, гітарист, колекціонер мистецтва та артменеджер. Лідер гурту «Гудімов», колишній гітарист «Океану Ельзи».

В цей день свій 51 рік життя відзначає Гудімов Павло Володимирович — український музикант, гітарист, колекціонер мистецтва та артменеджер. Лідер гурту «Гудімов», колишній гітарист «Океану Ельзи».

Сьогодні свій 61 рік життя відзначає Боклан Микола Володимирович — український актор театру, кіно та дубляжу. Заслужений артист України  та провідний актор Київського академічного театру драми і комедії на лівому березі Дніпра.

Сьогодні свій 61 рік життя відзначає Боклан Микола Володимирович — український актор театру, кіно та дубляжу. Заслужений артист України  та провідний актор Київського академічного театру драми і комедії на лівому березі Дніпра.

Народився 13 жовтня 1963 року у Києві. У 1988 році закінчив Київський державний інститут театрального мистецтва імені Івана Карпенка-Карого. З того ж року працював у Київському академічному Молодому театрі, був зайнятий у виставах «Войцек», «День кохання, день свободи».

З 1997-го по 2017 рік — провідний актор Київського академічного театру драми і комедії на лівому березі Дніпра. Звання Заслужений артист України отримав 2008-го, з 2021-го — Народний артист України.

 

В цей день 1865 року помер Гулак-Артемовський Петро Петрович — український письменник, науковець, перекладач, поет, байкар.

До творчого доробку П. Гулака-Артемовського належать байки (байка-казка, байка-приказка), притчі, вірші, послання, балади. Гулак-Артемовський заклав основи нової байки, дав перші зразки романтичної балади, збагатив літературну мову, показав приклад майстер­ного віршування.

 

Перші поетичні спроби П. Гулака-Артемовського припадають на період перебування його в Київській академії та на Волині. З 1817 р. почав друкуватися в журналі «Український вісник», де були опубліковані його переклади класиків світової літератури: Жана Жака Руссо, Джона Мільтона, Адама Міцкевича, Йоганна Вольфганга Гете, Горація та інших.

 

В історії української літератури значення Гулака-Артемовського визначається його положенням наступного за Котляревським поета. Він використовував творчі методи Котляревського, такі як бурлеск і травестія. Гулак-Артемовський спробував ввести в українську літературу низку нових жанрів, серед яких були балади, як-от «Твардовський» та «Рибалка».

 

В цей день свій 71 рік життя відзначає Білоус Петро Васильович — український письменник, доктор філологічних наук, професор.

 

Наукову діяльність П. Білоус поєднує із художньою творчістю. Він є автором 15 поетичних збірок та 22 прозових книг, а також засновником і редактором літературного часопису «Філео+Логос», що видається в Навчально-науковому інституті філології та журналістики. Крім того, він є упорядником альманахів та збірок молодих літераторів. 

 

Учений бере активну участь у науковому, краєзнавчому та культурному житті області та всієї України. Лауреат обласних літературних премій імені Лесі Українки, Бориса Тена, Василя Земляка. 

 

В цей день своє 66-річчя відзначає Баньковський Анатолій Михайлович — український музикант, концертмейстер та заслужений працівник культури України.

Творчий доробок складає  близько 200 аранжувань та обробок музичних пісень та творів, автор музики до танців, аранжувальник та виконавець. Проведено близько 2000 концертів за участі музичних колективів та студентів факультету мистецтв.

 

В цей день своє 60-річчя відзначає українська письменниця та поетеса — Бойко Надія Михайлівна.

Народилася в родині сільської інтелігенції. Батько, Галущак Михайло Леонідович, завідував сільським клубом, керував хором та аматорським театром, мати, Галущак Марія Євзебіївна, працювала бібліотекарем. Пише з юних літ. Творить в жанрі лірики та літературної пародії.