Головна » В цей день: культурні події 1 жовтня – що відбулося

В цей день: культурні події 1 жовтня – що відбулося

В цей день 1897 року народився Поліщук Валер'ян Львович — український письменник, поет і прозаїк, літературний критик.

В цей день 1897 року народився Поліщук Валер’ян Львович — український письменник, поет і прозаїк, літературний критик.

Брав участь у повстанні Директорії, був інтернований, редагував у Кам’янці-Подільському студентський журнал «Нова думка». 1920 року повернувся до Києва, співпрацював у газеті «Більшовик». 

 

У 1921 році разом з Петром Єфремовим і Валер’яном Підмогильним в Січеславі (нині Дніпро) опублікував альманах «Вир революції». Того ж року перебрався до Харкова, працював у різних газетах. 1919 року видав поему «Сказання давнєє про те, як Ольга Коростень спалила», написану за мотивами відомого літопису та під впливом реалій російсько-української війни. Згодом переїздить до Києва, де знайомиться з творчою молоддю. Особисте знайомство й спілкування з Павлом Тичиною спонукало Валер’яна Поліщука переглянути підхід до власних поезій. Тичина заохотив його до пошуків нової художньої якості в ліриці.

 

Сьогодні свій 44 рік життя відзначає українська художниця, педагог та членкиня Національної спілки майстрів народного мистецтва України —  Алещенко Юлія Іванівна.

 

Народилася 1 жовтня 1980 року в місті Сумах. 2000 року закінчила Сумське вище училище мистецтв і культури імені Дмитра Бортнянського, була ученицею Олександра Садовського. А у 2004 році закінчила Харківський національний педагогічний університет імені Григорія Сковороди.

 

Працює у галузях станкового живопису та декоратино-ужиткового мистецтва (розписи, батик). У творах переважають пейзажні мотиви та цикли сюжетів на теми українських народних звичаїв та обрядів.

 

В цей день своє 70-річчя відзначає Андреєв Віктор Миколайович — український поет та лауреат літературної премії імені Миколи Куліша.

 

Пише у жанрах філософської, громадянської, інтимної лірики. Перша книга Віктора Андреєва українською мовою – «Материнське світло», перевидана у 2006 році. До другого видання увійшли чотири збірки, створені в різні часи: «Сльоза душі», «Осіння спокута», «Білий реквієм» та «Материнське світло». Також є автором збірок поезій «У пошуках суті», «Повернення до осені» та інших. Поезії Віктора Андреєва друкуються в альманахах «Степ», обласній та районній періодиці та ввійшли до колективних збірників «25. Антологія творів херсонських авторів», «Відлуння сердець», «Степова симфонія» й ін.