Головна » В цей день: культурні події 25 вересня – що відбулося

В цей день: культурні події 25 вересня – що відбулося

25 вересня 1932 року народився Солов'яненко Анатолій Борисович — всесвітньо відомий український співак та громадський діяч.

25 вересня 1932 року народився Солов’яненко Анатолій Борисович — всесвітньо відомий український співак та громадський діяч.

У 1962 році був запрошений до Київського театру опери та балету, проходив стажування в театрі Ла Скала (Мілан), де став лауреатом конкурсу «Неаполь проти всіх». З 1965 — соліст Київської опери. У 1967 році був відзначений званням заслуженого артиста УРСР, у 1975 — народного артиста СРСР. У репертуарі Солов’яненка — 17 оперних партій, багато арій, романсів, народних пісень. Широкою є географія гастролей співака: Болгарія, Румунія, НДР, Японія, Австралія, Канада серед багатьох інших. Кілька сезонів він співав у нью-йоркському «Метрополітен-опера», де виконав партії в операх Р. Штрауса, Дж. Верді, П. Масканьї.

 

В цей день свій 73 рік життя відзначає Єфименко Людмила Пилипівна — українська акторка кіно, кінорежисерка та заслужена артистка України.

 

З 1972 р. працює на Київській кіностудії ім. О. П. Довженка. У кіно дебютувала у фільмі «Випадкова адреса», зіграла понад два десятки ролей, зокрема головну роль у стрічці «Легенда про княгиню Ольгу», а у фільмі «Молитва за гетьмана Мазепу» — дружину Василя Кочубея. Авторка сценарію та режисерка стрічки «Аве Марія». Людмила Єфименко є членкинею Національної спілки кінематографістів України. 11 вересня 2021 року нагороджена Орденом княгині Ольги III ступеня.

В цей день 1967 року народився Авраменко Олег Євгенович — український письменник-фантаст, журналіст та перекладач.

 

Народився і жив у Херсоні. Після сьомого класу вступив до Київської фізико-математичної школи-інтернату, був призером всеукраїнських фізичних олімпіад.

 

Перший роман Авраменка — «Принц Галлії» — написав українською мовою. Це альтернативна історія, у якій Римська імперія в 541 році виявилася відновленою Корнелієм Юлієм Абруцці. 

 

Перша публікація — оповідання «Я, мій чорт і…». Після довгого мовчання у вересні 1996 друком вийшла російською мовою його перша книга «Син Сутінків і Світла». Цей роман є першою частиною циклу письменника «Світи Джерела» і тут одною назвою були об’єднані два романи Авраменка — «Син Сутінок і Світла» і «Хазяйка Джерела». Ці твори — суміш наукової фантастики та фентезі, яку деякі критики називають «наукове фентезі».