Головна » В цей день: культурні події 24 вересня

В цей день: культурні події 24 вересня

24 вересня 1894 народився Купчинський Роман Григорович — український поет, прозаїк, журналіст, композитор, критик та громадський діяч.

24 вересня 1894 народився Купчинський Роман Григорович — український поет, прозаїк, журналіст, композитор, критик та громадський діяч.

Перший вірш Купчинський опублікував 1915 у Відні в часописі «Вісник Союзу визволення України». У рукописі передавали з рук у руки стрілецьку хроніку Романа Купчинського «Новініяда», яку називали початком стрілецької преси. Від 1915 року Купчинський належав до Пресової Кватири й Артистичної горстки УСС, які збирали різноманітні матеріали, документи, фотографії для увічнення пам’яті стрілецького чину. Активно публікував свої твори у стрілецькій періодиці, львівських часописах «Шляхи» і «Діло».

В цей день 1914 року народився український прозаїк, драматург та перекладач — Дереч Дмитро Григорович.

Автор романів, повістей та п’єс. З-під його пера вийшло більш ніж 1100 статей, нарисів, рецензій, репортажів та памфлетів, опублікованих в журналах, газетах та трансльованих по радіо. Лауреат премії ім. Михайла Коцюбинського.

В цей день 1922 року народився Понеділок Микола Васильович — український письменник, автор збірок гумористичних оповідань, п’єс і повістей, сатирик, актор та перекладач.

У 1947 почав перекладати твори німецьких і французьких драматургів. Написав три п’єси з підсовєтського життя: «Знедолені», «Лейтенант Фляєв» і «А ми тую червону калину». Виступав у театрах таборів українських біженців у Німеччині, писав і читав свої гуморески, рецитація яких поклала підставу під унікальну на еміграції популярність письменника.

24 вересня 1936 року народився український поет, дитячий письменник, прозаїк та перекладач — Юречко Віталій Іванович.

Юречко видав 23 поетичні збірки: «Щасливої дороги» 1962 року, «Гарбузенок» 1968 року, «Зелений поїзд» 1975 р. та ін.

В цей день 1923 року народився Подолян Микола Петрович — український поет, публіцист, журналіст та член Національної спілки письменників України.

Першого вірша надрукував 1940 у Віньковецькій районній газеті. Закінчив 1940 середню школу у Віньківцях і вступив до Українського комуністичного інституту журналістики в Харкові, звідки добровольцем пішов на фронт. Був кулеметником. Після тяжкого поранення в листопаді 1941 року та виходу зі шпиталю навчався на історико-філологічному факультеті.

В цей день 1936 року помер Лазаревський Борис Олександрович — український письменник.

Низка оповідань і повістей Лазаревського написані українською мовою: «Святе місто», «Земляки» та інші.

Сьогодні свій 49 рік життя відзначає Полежака Артем Якович — український поет та автор пісень. 

Полежака Артем є автором книги «Мої нездійснені мрії», поетична збірка «Стіхи о жизні», «Навісні пісні» та ін.