Головна » Культурні події 19 серпня: перший Всесвітній форум українців

Культурні події 19 серпня: перший Всесвітній форум українців

В цей день ми відзначаємо 32 річницю з дня створення І Всесвітнього форуму українців.

І Всесвітній форум українців відбувся у Києві 21-24 серпня 1992 року (на першу річницю проголошення незалежності України). Цей Форум значною мірою мав святковий, піднесений характер. Адже його делегати були сповнені великих очікувань — після кількох століть поневолення Україна отримала державний суверенітет. В українців з’явилася можливість власноруч будувати своє життя і дати належну оцінку подіям минулого. Під час проведення Форуму відбулися засідання численних секцій, «круглих столів», на яких розглядалися актуальні питання політичного, культурологічного, економічного характеру. Одним з рішень Першого форуму було створення постійного органу — Української Всесвітньої Координаційної Ради (УВКР) з місцем знаходженням її в Києві.

В цей день 123 роки тому народилась українська письменниця та авторка імпресіоністичної прози – Галич Марія Олександрівна.

Брала участь у заходах з ліквідації неписьменності. З 1926 до 1930 року викладала українську мову й літературу в робітничій школі. У 1928-1829 роках працювала технічним секретарем Київського місцевкому письменників, у 1930 — кінобелетристкою на Київській кінофабриці. 1931 року одружилася й виїхала до Харкова, де в сільськогосподарському інституті викладала українську мову. В 1930-х роках відійшла від літературної праці, хоч і намагалася повернутися до неї згодом.

Імпресіоністична проза — збірки «Друкарка», «Моя кар’єра», оповідання «Весною» та мемуари. У творах Марії Галич доля жінки за нових соціальних умов, людська психологія, що перебуває в критичній, «межовій» ситуації. Повоєнні «Харитина», «Мати і діти», «Дівчина з рушницею» позначені комуністичною ідеологією.

В цей день 1928 року народився український актор та народний артист – Мірус Борис Михайлович.

Борис Мірус народився 19 серпня 1928 у передмісті Чорткова в селянській родині. Закінчив театральну студію при Львівському драматичному театрі імені Марії Заньковецької (1948, нині національний театр). У червні 1949 заарештований, звинувачений у націоналізмі та підготовці замаху на Микиту Хрущова. Засуджений на 10 років виправно-трудових таборів. Ув’язнення відбував у м. Воркута. 

Похований у Львові, на 50 полі Личаківського цвинтаря.