Головна » В цей день: культурні події 10 серпня – що відбулося

В цей день: культурні події 10 серпня – що відбулося

В цей день народився Лубківський Роман Мар’янович – письменник, державний і громадський діяч. 

В цей день народився Лубківський Роман Мар’янович – письменник, державний і громадський діяч. 

Лубківський почав друкуватися з 1958 року. Його твори перекладено дев’ятьма мовами. Зокрема, здійснено переклади творів О. Блока, І. Вазова, Я. Івашкевича, Янки Купали, Десанки Максимович та інших представників слов’янської літератури. 

У 1997 Лубківський отримав посаду начальника управління культури Львівської ОДА. У 1996 — голова львівської обласної організації товариства «Просвіта» ім. Т. Шевченка.

Сьогодні минає 231 рік з дня відкриття музею Лувру в Парижі.

Цей величний палац довгий час був резиденцією французьких монархів. Вперше його відкрили для відвідування в роки французької революції, в кінці XVIII століття. Колонаду Лувру спроектував архітектор Клод Перро, брат знаменитого письменника Шарля Перро.

У Луврі представлена ​​найцінніша колекція образотворчого мистецтва – понад 6000 картин, які згруповані за періодами до середини ХІХ століття. 

У період 1895-1989 років тут проводили реорганізацію і реконструкцію. В результаті була побудована Скляна піраміда, що служить сьогодні головним входом в Лувр і стала одним із символів столиці.

Паризький Лувр по праву вважається найзнаменитішим музеєм світу. А оцінити хоча б приблизно, скільки взагалі коштує вся колекція Лувру, колишньої резиденції французьких королів, просто неможливо.

В цей день 287 років тому народився Лосенко Антон Павлович –  художник, педагог і культурний діяч з України.

Лосенко навчався в класі французьких художників Луї-Жозефа Ле Лоррена та Жана-Луї Девельї. За два роки молодий художник написав пару портретів – Шувалова та Сумарокова, роботи дуже сподобалися комісії й Антона відправили вдосконалювати майстерність у Париж до Жана Рету. У французькій столиці українець створив велике полотно за біблейським сюжетом – “Чудовий лов риби”. 

У 1763-му Антон знову подався в Париж на стажування, де провів два роки. Там він створив чимало картин, найвідомішими з яких: “Смерть Адоніса”, “Андрій Первозванний”, “Авраам приносить у жертву свого сина Ісаака”. За майстерність Французька академія нагородила Лосенка трьома срібними медалями.

Свої картини художник підписував лаконічно – “Лосенко з України”.